🔸 Братською могилою і символом Голокосту в Україні став Бабин Яр. З вересня 1941 року до кінця вересня 1943-го він був місцем регулярних розстрілів і захоронень, які проводили нацисти. Їх жертвами стали євреї, роми, українські націоналісти, радянські військовополонені, пацієнти київської психіатричної лікарні та інші соціальні групи. Бабин Яр – це некрополь для більше ніж 100 000 цивільних громадян та військовополонених. Врятуватися змогли лише 29 людей.

🔸 8 жовтня 2021 року на території КПІ ім. Ігоря Сікорського встановлять «Камінь спотикання» Георгію Карловичу Бріфу, який навчався та працював в Політехнічному інституті, а у 1941 році був вбитий у Бабиному Яру разом з дружиною. «Камені спотикання» – це міжнародний проєкт, покликаний вшанувати пам’ять жертв нацизму. В його ідеї лежить встановлення меморіального «каменю», невеликої металевої таблички з відомостями про особу, яка загинула від рук нацистів або врятувалась попри переслідування.

🔸 Ознайомитися з історією трагедії можна за такими посиланнями:
ГОЛОСИ – максимально повний онлайн-архів усних історій про Голокост;
МОДЕЛІ – історичний аналіз та цифрові медіа об’єднані разом для дослідження масових розстрілів у Бабиному Яру;
ПРОСТОРОВА ІСТОРІЯ ЯРУ – просторове дослідження Бабиного Яру з описом впливових подій його історії та оглядом сучасного стану.

❤️ Біль від трагедії Бабиного Яру до сьогодні озивається в серцях. Це трагедія світового масштабу. Ми не в змозі змінити хід історії, але ми можемо і повинні не забувати про загиблих

Поділіться цією інформацією

НА ГОЛОВНУ