Порядок переведення на бюджет окремих категорій студентів, які зараховані до ЗВО до 2021 року включно на контракт

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.10.2022 No 1224 «Про затвердження Порядку переведення на навчання за державним замовленням окремих категорій здобувачів фахової передвищої, вищої освіти, які зараховані до закладів фахової передвищої, вищої освіти до 2021 року включно на місця, що фінансуються за кошти фізичних та/або юридичних осіб» (далі – Порядок) КПІ ім. Ігоря Сікорського здійснюються організаційні дії щодо формування списків студентів-контрактників, які підпадають під дію даного Порядку, та збирання документів, що підтверджують право на переведення з контракту на бюджет.

 

Хто має право на пріоритетне переведення на бюджет?

Виключно (!!!) ті студенти-контрактники, які:

1 — вступили до університету до 2021 року включно (2-4 курс бакалаврату, 2 курс магістратури): це можуть бути і поновлені, і переведені до нас студенти, і денної і заочної форми навчання.

АЛЕ! На тій спеціальності/формі навчання, на якій навчається такий студент-пільговик, повинне бути державне замовлення – якщо воно навіть не було передбачене було в рік його зарахування, то студент не може бути переведеним на бюджет (наприклад, на заочній формі за певною спеціальністю при формування пропозицій прийому було передбачено виключно контрактну форму навчання – студентів контрактників за цією спеціальністю не можна перевести на бюджет!).

2 – належать до категорій, прописаних в п. 2 Порядку – за умови, що коли вони вступали до університету у них не було підстав для віднесення їх до вказаних категорій (якщо вони на етапі вступу вступали за квотою чи користувались пільговими умовами, але все одно навчаються на контракті, то вони зараз не можуть бути переведені на бюджет).

Зверніть увагу, що до цих категорій не належать абсолютно всі внутрішньо-переміщені особи, тому просто довідка ВПО не завжди є підставою для переведення (уважно читайте вимоги по категорії 4!)

Зверніть увагу, що діти загиблих УДБ (категорія 1 в п.2 Порядку), в тому числі і 1 курсу,  переводяться максимально швидко з моменту надання до деканатів такої інформації та документів з боку студентів.

3 – здобувають освіту за освітнім рівнем бакалавра або магістра вперше – якщо вже є диплом бакалавра чи магістра і студент знову вчиться на тому ж рівні, то переведення для нього не здійснюється

4 – звернулись письмово із заявою до керівника закладу освіти, в якому вони навчаються (форма заяви) та надали всі підтверджуючі документи. Для спрощення процедури, ви можете заповнити форму за посиланням https://forms.gle/kbgQdtXSEtaNUdYN8.

5 – оригінал заяви та паперові копії документів необхідно після заповнення форми надати до деканату факультету/НН інституту, де ви навчаєтесь.

 

Кого НЕ переводимо з контракту на бюджет?

1 – студентів, які НЕ належать до категорій, вказаних в п.2 Порядку.

2 – студентів-пільговиків, які мали ці пільги ДО вступу до університету і користувались ними на етапі вступу (чітко прописано в п.2 Порядку).

3 – студентів, які вже мають диплом бакалавра чи магістра і знову навчаються на тому ж рівні освіти (не принципово здобули вони його на контракті чи на бюджеті)

4 – студентів, які сплачують за контракт за рахунок пільгових державних кредитів

5 – студентів, які не надали заяву щодо переведення на здійснення переведення

6 – студентів, у яких відсутні документи, передбачені п.4 Порядку (питання можливості їх переведення буде вирішуватись вже після надання всіх необхідних підтвердних документів)

 

Які документи потрібно для підтвердження підстав для переведення?

Всі документи прописані в п. 4 Порядку.

Особливості:

  • Для категорій 2 і 3у разі відсутності посвідчення учасника бойових дій або посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни може подаватися довідка одного з трьох видів (затверджена форма довідок наведена в додаток 1, додаток 2, додаток 3), за умови пред’явлення посвідчення протягом шести місяців після його отримання;
  • Для четвертої категорії — витяг з реєстру територіальної громади може бути отриманий на порталі Дія (не в телефоні – там можуть виникнути проблем, а саме на сайті) без необхідності відвідування ЦНАПу чи іншої організації.
  • Для четвертої категорії — у разі коли витяг з реєстру територіальної громади містить інформацію про відсутність зазначених відомостей або місце проживання особи знято із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) до 24 лютого 2022 р., документом, що підтверджує право на переведення на навчання за державним замовленням, може бути документ про освіту, здобуту у відповідний період часу в закладі освіти, який розташований на території територіальних громад, визначених в абзаці п’ятому пункту 2 цього Порядку (в разі необхідності отримання таких документів студент традиційно звертається з заявою про отримання електронних копій документів в бот зворотного зв’язку ДНВР http://t.me/dnvr_team_bot або отримує паперові копії в к.107, 1й корпус, щодня з 9:00 до 10:00 та з 14:00 до 16:00. Умови отримання документів в статті).
  • Для четвертої категорії необхідно перевіряти наявність територіальної громади, де зареєстрований студент, в переліку затвердженому Мінреінтеграції станом на 15 жовтня та 15 лютого кожного року (наказ Мінінтеграції від 26.09.2022 №217 https://pk.kpi.ua/wp-content/uploads/2022/11/dodatok_2.pdf)

 

Що ще потрібно врахувати?

Всі студенти-контрактники, які належать до категорій, вказаних в п.2 Порядку, сплачують за навчання до моменту переведення їх на бюджет.

Якщо студент не встигне подати заяву і документи до 10.11.2022 і дані про нього не будуть внесені до ЄДЕБО станом на 15.11.2022, то питання його переведення буде вирішуватись в 2023 році.

Студенти-контрактники вказаних в п.2 Порядку категорій можуть подавати заяву на переведення та відповідні документи тоді, коли вони у них з’являються – процес переведення є постійним до завершення правового режиму воєнного стану і ще мінімум рік після його скасування чи припинення.

 

Додатки до порядку

Додаток 1 — ДОВІДКА про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету  та територіальної цілісності України

https://dnvr.kpi.ua/wp-content/uploads/2022/11/додаток-1-до-порядку.docx

 

 

Додаток 2 — ДОВІДКА про участь особи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення

https://dnvr.kpi.ua/wp-content/uploads/2022/11/додаток-2-до-порядку.docx

 

 

Додаток 3 — ДОВІДКА про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України

https://dnvr.kpi.ua/wp-content/uploads/2022/11/додаток-3-до-порядку.docx

 

 

Додаток 4 — Заява

https://dnvr.kpi.ua/wp-content/uploads/2022/11/додаток-4-до-порядку.docx